lauantai 13. heinäkuuta 2013

OHJEITA SISUSTUSOMPELUUN: Sivuverhot, alakäänteen ompelu



Symbolikuva 1
Sivuverhoja valmistettaessa sivujen ompelun jälkeen ommellaan alakäänne. Valitettavan usein huomaa, että verhokangasta ostettaessa pihistellään ja käänteisiin jätetään liian vähän saumavaroja. Ajatellaan, että muutaman sentin alakäänne on riittävä, mutta siistin alakäänteen leveys on noin 8-12 cm. Päärme voi olla kampeampi, mikäli verhot ovat lyhyet ja puolestaan leveämpi, mikäli verhot ovat pitkät. Sen lisäski päärme kannattaa ommella kaksinkertaisena (symbolikuva 1). Näin se on siisti myös silloin, kun valo pääsee kuultamaan verhon lävitse. Kaksinkertainen käänne tuo myös verhon alareunaan lisää painoa ja auttaa verhoa laskeutumaan kauniisti.

Verhon laskeutumista voidaan parantaa leveän käänteen lisäksi verhopainoilla. Yleisin vaihtoehto on ommella alakulmaan alapainotasku, johon voi laittaa verho- ja kangaskaupoissa myytävän lyijypainon. Näin verhon sivu laskeutuu kauniisti suoraan alaspäin eikä lähde elämään.  Alakäänteen ompelu kulmapainotaskulla (symbolikuva 2):

Symbolikuva 2
  1. Silitä alakäänne: jos alakäänne on 10+10 cm käännä silittämällä ensin 20 cm (kuva1). Sen jälkeen on helppo kääntää käänne kaksikerroin (kuva 2).
  2. Ompele molempiin päätyihin ensin ulompi päätyommel (kuva 3)
  3. Sen jälkeen on helppo ommella sisempi päätyompeleet ja käänteen yläreuna samalla ompeleella (kuva 4 ja 5). Sisempi päätyommel tulee mahdollisen sivukäänteen ompleen kanssa samalle kohdalle. Tällöin on hyvä, että sivukäänne on 2,5 cm. Näin taskusta tulee sopivan kokoinen painolle (kuva 6 ja 7).
  4. Silitä.
Kuva 1, ensimmäisen taitteen silittämine
Kuva 2, toisen taitteen silittäminen
Kuva 3, uloimpien päätyompeleiden ompeleminen
Kuva 4, sisemmän päätyompeleen ompeleminen
Kuva 5, alakäänteen ompeleminen
Kuva 6,  verhopaino ja alapainotasku

Kuva 7, verhopaino alapainotaskussa

Yksi vaihtoehto lisätä alareunan painoa on myös alakäänteen sisälle laitettava lyijynauha. Lyijynauhaa voi käyttää yksistään tai kulmiin laitettavien kulmapainojen lisäksi. Helpoiten lyijynauhan saa alakäänteen sisään pujoittamalla. Lyijynauhan kiinnitys alakäänteeseen:
  1. Silitä alakäänne.
  2. Ompele alakäänteen pääty ja yläreuna, jätä kuitenkin päädyn alareunaan noin 2cm pujoitusaukko. Mikäli haluat myös taskun kulmapainolle, kannattaa tässä vaiheessa ommella vain sisempi päätyommel.
  3. Pujota nauha aukosta sisään.
  4. Kiinnitä nuppineulalla lyijynauhan pää toideen päätyyn ompeleen kohdalle.
  5. Suorista kangas ja nauha. Ole tarkkana sillä liian lyhyt nauha kiristää alareunaa rumasti, mutta liian pitkä nauha pääsee aaltoilemaan käänteen sisällä.
  6. Leikkaa nauha sopivan mittaiseksi.
  7. Kiinnitä myös toinen pää nuppineulalla päätyyn.
  8. Ompele nauha kiinni.
  9. Mikäli valmistat samalla kulmapainotaskun ompele viimeisenä upompi päätyommel.
  10. Silitä.
Joissakin verhokankaissa lyijynauha on valmiina kankaan reunassa, yleensä ohuissa organzakankaissa. Tällöin paino on helppo jättää alakäänteen sisään tai alakäänne voidaan jättää ompelematta, sillä lyijynauhareuna on usein hyvin siisti.

Alakäänteen ompelun jälkeen vuorossa on yläkäänteen ompelu.

Vinkki:
  • Sisustus ja Sepustus -blogissa oli helppo ja hauska vinkki verhopainoista. Verhojen asennus - postauksesssa on myös hyvä kuva siitä, mihin verhopainoja tarvitaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti