lauantai 13. heinäkuuta 2013

OHJEITA SISUSTUSOMPELUUN: Sivuverhot, sivujen ompelu



Sivuverhojen ompelu aloitetaan sivujen ompelulla. Sopiva tikinpituus verhoja ommellessa on noin 4-4,5 mm.

Mikäli kankaan hulpioreuna on siisti eikä kiristä, sivua ei välttämättä tarvitse ommella (symbolikuva 1) tai se voidaan kääntää vain kerran (symbolikuva 2). Käänteen leveys kannattaa olla riittävän leveä, jotta se ei kierrä ikävästi näkyviin. Hyvä leveys on noin 2-4 cm. Itse käytän noin 2,5 cm käännettä.

Symbolikuvat 1 ja 2.
Mikäli hulpio kiristää tai on ruma, se kannattaa leikata kokonaan pois (kuva1). Myös usein hulpion reunassa olevat tekstit kannattaa leikata pois, sillä ne saattavat kuultaa valoa vasten kankaan lävitse, kun verhot on asennettu ikkunaan. Jos hulpio leikataan pois, reuna käännetään kaksi kertaa. Reuna voidaan kääntää silittämällä tai suoraan ommeltaessa (kuva 2). Ulko- ja sisävara tulee olla yhtä leveät, näin sivupäärme on siistin näköinen myös silloin, kun valo kuultaa kankaan lävitse (symbolikuva 3). Sivujen ompelun jälkeen vuorossa on alakäänteen ja yläkäänteen ompelu.

Kuva 1: hulpion leikkaaminen pois.





Kuva 2: reunan kääntäminen ommeltaessa.

Symbolikuva 3

Huomioitavaa:
  • Ompelun jälkeen sivu kannattaa silittää kunnolla, jotta lopputulos on mahdollisimman siisti.
  • Hulpion leikkaus ja päärmeen ompelu kaventaa verhoa noin 15 cm kankaan leveydestä.
  • Sivun ompelu saattaa myös lyhentää verhoa kankaasta riippuen useita senttejä. Tämä kannattaa huomioida kankaan menekkiä arvioitaessa.
  • Mikäli hulpiota ei leikata pois, täytyy muistaa, että hulpio saattaa käyttäytyä pesussa eritavalla kuin muu kangas. Eli pesun jälkeen hulpio voi olla kutistunut enemmän tai vähemmän kuin muu kangas. Toki verhoille harvoin edes suositellaan vesipesua. Pelkkä tomuttaminen ja tuulettaminen on usein riittävä.

    1 kommentti:

    1. Kiitos näistä perusohjeista! Verhojen ompelu vaikuttaa helpolta ihan vain peruskoulun käsityötunnit käyneelle mutta sain monta tärkeää uutta asiaa ohjeistasi. Kiva, kun perustelet ohjeitasi.

      VastaaPoista